Tato webová stránka používá cookies

Za účelem zkvalitnění našich služeb používáme na této stránce soubory cookies. Pro více informací přejděte na Podmínky pro používání internetových stránek..

Funkční cookies Tyto cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a proto je není možné vypnout.
Analytické cookies Analytické cookies nám pomáhají sledovat a analyzovat způsob v systému Google Analytics 4, jakým návštěvníci interagují s naší stránkou. Tyto informace nám umožňují vylepšovat obsah a poskytovat lepší uživatelský zážitek.
Marketingové cookies Čtení a zapisování cookies pro marketingové účely pro reklamní systémy jako je např. Google Ads či Sklik. Tyto cookies nám umožňují sledovat chování uživatelů a měřit výkon webu a efektivitu našich reklamních kampaní.
Personalizovaná reklama Remarketingové cookies nám umožňují prezentovat vám personalizovanou reklamu na základě vašich předchozích interakcí s naší stránkou v systémech jako je Google Ads, Sklik.
Využití osobních dat Touto volbou nastavíte souhlas s odesíláním a zpracováním vašich osobních údajů společnosti Google pro účely cílení a vyhodnocování online reklamy a cíleného marketingu.
Cookies sociálních sítí Jedná se o cookies spojené se sociálními sítěmi, jako je např. Facebook. Umožňují interakci mezi naší stránkou a sociálními platformami. Touto volbou nastavíte souhlas s odesíláním a zpracováním vašich údajů a chování na našem webu těmto společnostem. To nám pomáhá optimalizovat obsah a reklamu pro uživatele na základě vašich preferencí.
Rozvrh hodin Bakaláři Přehled suplování 224 310 365 zshanspaulka@zshanspaulka.cz

Zprávy z jídelny

Jídelna

Svatomartinská Husa ve školní jídelně - 2025

Již čtvrtým rokem se naše školní jídelna proměnila ve slavnostní místo, kde se setkávají rodiny, sousedé i přátelé školy. Svatomartinská hostina si získala velkou oblibu a letos tomu nebylo jinak. My, kteří pracujeme ve školní kuchyni, se na tuto událost připravujeme několik dní dopředu – a je radost vidět, jak se pečlivá práce promění v úsměvy hostů.
I tentokrát jsme vsadili na klasiku, která ke Svatému Martinovi neodmyslitelně patří. Hlavním chodem bylo pečené husí stehno doprovázené dvěma druhy knedlíků a dušeným červeným i bílým zelím. Vůně pečené husy se nesla celou jídelnou a hosté si pochutnávali opravdu s chutí. Večer jsme zahájili polévkou z pečené petržele se sušenými rajčaty – jemnou, voňavou a příjemně zahřívající. Sladkou tečkou se stal pečený citronový cheesecake se švestkovou omáčkou a perníkovou sušenkou,  ten si získal pozornost nejen svou chutí, ale i krásným servírováním. Opravdový zlatý hřeb večera, celou výrobu si můžete prohlédnout ve videu zde. 
 
Děti, které hostům doslova rozzářily večer
Velké díky patří také dobrovolníkům z řad dětí. Jako obsluha hostů působily s jistotou, úsměvem a energií, která celé akci dodala kouzlo. Tato tradice se nám v minulých ročnících velmi osvědčila a i letos děti ukázaly, že na ně je spoleh.
 
Hosté si mohli vychutnat čepované pivo i tradiční svatomartinské víno, avšak hlavní ingrediencí večera byla příjemná, rodinná atmosféra, díky níž se každý cítil vítán.
Děkujeme všem, kteří přišli, podpořili naši školu a vytvořili společně s námi krásný večer. Také moc děkuji celému kolektivu školní kuchyně za usilovnou a dobrovolnou práci na přípravách večeře. Velmi si uvědomuji, že to není jednoduché, a o to více si vaší pomoci vážím. Také děkuji všem dalším, kteří se na uskutečnění akce podíleli – za výrobu plakátů, květinovou výzdobu stolů, propagaci, sponzorské pivo, úklid jídelny, momentky v podobě fotografií a mnoho dalšího. Už teď se těšíme na příští rok — tradice totiž pokračuje a s každým rokem jen roste.
 
Celý článek i s fotogalerií naleznete na webu našeho pana šéfkuchaře Petra Klímy. (Odkaz zde)
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 1
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 2
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 3
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 4
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 5
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 6
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 7
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 8
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 9
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 10
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 11
Svatomartinská Husa 2025
Svatomartinská Husa 2025 Fotka 12
Svatomartinská Husa 2025

Salátový bar ve školní jídelně

První kroky na Hanspaulce

Na Základní škole Hanspaulka to začalo jako sen žákovského parlamentu: „Chtěli bychom salátový bar!“ A my jsme si řekli: „Proč ne?“ Děti chtěly víc zeleniny, my jsme chtěli, aby jedly zdravě, a tak jsem, jakožto bývalý pracovník vegetariánské restaurace, věděl, co s tím. S pomocí vedoucího jídelny nebyl problém najít vhodnou chladicí vitrínu a příběh zvaný Zeleninový bar mohl počátkem nového školního roku začít.
 
Na začátku panovala nervozita – nikdo nevěděl, zda si děti budou zeleninu vůbec brát. Zájem ale příjemně překvapil. Nejprve jsme jen odhadovali, kolik zeleniny bude třeba a jaké druhy budou mít úspěch. Postupně jsme se naučili, co děti opravdu chtějí.  Poté se ukázalo, že třeba rajčata nebo okurka patří k stálicím, zatímco jiná zelenina, mrkev nebo zelí zůstává stranou.
 
Jak to funguje v praxi
Koncept je jednoduchý: děti mají k dispozici čerstvou, jednodruhovou zeleninu, kterou si samy vyberou a případně dochutí dresinkem (vyrábíme si vlastní medovo.-hoččiný dresink s bylinkami- recept najdete níže). Kromě toho se občasně připravuje i ovocný salát – největší úspěch má, když obsahuje meloun, hroznové víno nebo čerstvý ananas, je to velký hit. Když je méně času, dáváme ovoce do baru cele, různý mix aby si každý vybral.
Aby nabídka nebyla stále stejná, objevují se i hotové saláty – například šopský, mrkvový s ananasem nebo zelný s koprem. V případě potřeby poslouží i mražená nebo sterilovaná zelenina. „Červená řepa je překvapivě hitem, ta má  ve školních jídelnách svoje pevné místo už z dávných dob.
 

Jogurtový bar jako zpestření

Jednou za čtrnáct dní se salátový bar mění v bar jogurtový. Objednáváme velké balení bílého jogurtu, který se ochucuje různým mraženým ovocem, povidly, kakaem či čokoládou, vždy je k dispozici několik druhů. Děti mají možnost přidat si čerstvé ovoce, müsli nebo semínka. Jogurtový bar je vždy obrovským tahákem, děti si ho zamilovaly, navíc se nám takto smysluplně splňují mléčné produkty ve spotřebním koši.
 

Finanční možnosti

Abychom mohli dětem nabídnout zeleninový bar, zvýšili jsme cenu obědů plošně o 3 Kč. Toto navýšení pokrývá dodatečné náklady spojené s jeho provozem. Jsme teprve na začátku a největší výzvou do budoucna bude udržet pestrost nabídky, hlavně v zimních měsících. Tehdy je čerstvá zelenina dražší, protože není v sezóně. Proto budeme muset častěji zařazovat i levnější suroviny, jako je zelí, kořenová zelenina a další dostupné alternativy. Naším cílem zůstává, aby děti měly možnost volby a zeleninový bar byl dlouhodobě udržitelný. Je ale možné, že v příštím školním roce bude nutné obědy znovu mírně zdražit.
 

Hygiena na prvním místě

S novinkou přišly samozřejmě i požadavky na hygienu a označování alergenů. Všechny alergeny jsou přehledně uvedeny přímo nad barem. Důležité je také hlídat teplotu – saláty musí zůstat do 8 °C, mléčné výrobky ještě chladnější dle doporučení výrobce produktů. To znamená důslednou kontrolu a pečlivou organizaci.
 

Zeleninový bar – klady a zápory

Výhody:
    • Děti si samy vybírají, co chtějí jíst, a učí se rozhodovat.
    • Často ochutnají nové druhy zeleniny, které by jinak nejedly.
    • Podporuje se zdravější stravování.
 
Nevýhody:
    • Některé děti si naberou víc, než sní, a jídlo se pak vyhazuje.
    • Bar může být pro děti lákadlem, což vede k nepořádku a hluku.
    • Vyžaduje více času a dohled ze strany personálu.
    • Je finančně náročný pro rozpočet školní jídelny.
    • Kvůli nedostatku personálu může být nabídka méně pestrá, protože příprava je náročná.
 

Má to smysl, ale musí být vůle….

Zavedení salátového baru do školní jídelny je jako přistání na Marsu – velká změna, která přináší spoustu výhod, ale i pár komplikací. Když se to ale povede, je to jako najít zlatou střední cestu mezi jablkem a mrkví. Děti si postupně zvykají na zdravější jídlo, začnou ochutnávat věci, které by normálně považovaly za „nejedlé“ (kdo by si vzal zelný salát, že jo?) a zároveň se učí, že zodpovědnost za to, co si na talíř naloží, není jen v rukou kuchařky, ale i v těch jejich. I když zatím nejsem úplně přesvědčený o tom, že samoobslužný salátový bar je ten správný směr pro každou školu, tahle změna se rozhodně povedla. Takže ano, trochu organizační magie a salátový bar může přinést děti k lepšímu vztahu ke stravování – a hlavně ke zdraví. Kdo by to řekl, že?

A co na to děti?

Udělal jsem malý průzkum mezi dětmi napříč třídami o spokojenosti se zeleninovým a jogurtovým barem – co je nejvíce baví, co nového ochutnaly a co by případně vylepšily.
 
Blanka, 6.B: Nejčastěji si beru listové saláty, sterilovanou řepu, papriky a ovoce. Nic nového jsem zatím neochutnala. Nabírám si vždy jen tolik, kolik sním – raději méně a pak si přidám. Zeleninu nevracím a myslím, že v baru nic nechybí.
 
Viola, 7.B: Nejraději mám ledový salát s dresinkem. Jako novinku jsem ochutnala okurky. Dávám si méně, nechci plýtvat, znám svoje možnosti. Dresink je super – dělejte ho více!
 
Dan, 4.B: Nejraději mám listový salát a rajčata, všechno s dresinkem. Super jsou i jogurty, bar je pestrý. Nic mi nechybí.
 
Matěj, 9.A: Vybírám mix všeho s dresinkem, v jogurtovém baru jsou zajímavé kombinace. Párkrát jsem si nabral více, než jsem byl schopný sníst, ale to už teď nedělám. Ocenil bych nějaké exotické ovoce.
 
Bára, 8.A: Ochutnala jsem toho hodně, ale nejvíce mi chutnají rajčata a mix listových salátů. Dresink je super a dobře ochucený.
 
Viktor, 4.A: Chutnají mi listové saláty, okurky, rajčata i dresink. Jogurty jsou zajímavé, ale saláty mám raději. Nic mi nechybí.
 
Háta, 1.A: Nejvíce mi chutná salát z čerstvého ovoce, jinak dle je dle odpovědí Háta dost opatrná a moc noviny neochutnává, ze zeleniny pouze
 
 
- Petr Klíma
 
(Celý článek včetně receptu na Medovo-hořčičný dresink naleznete na webu našeho šéfkuchaře Petra Klímy. Odkaz zde)
Salátový bar ve školní jídelně Fotka 1
Salátový bar ve školní jídelně
Salátový bar ve školní jídelně Fotka 2
Salátový bar ve školní jídelně
Salátový bar ve školní jídelně Fotka 3
Salátový bar ve školní jídelně
Salátový bar ve školní jídelně Fotka 4
Salátový bar ve školní jídelně
Salátový bar ve školní jídelně Fotka 5
Salátový bar ve školní jídelně
Salátový bar ve školní jídelně Fotka 6
Salátový bar ve školní jídelně
Salátový bar ve školní jídelně Fotka 7
Salátový bar ve školní jídelně
Salátový bar ve školní jídelně Fotka 8
Salátový bar ve školní jídelně

Komunitní večeře je zpět...

Nedávno jsme opět uspořádali ve školní jídelně večeři pro rodiče, sousedy a celkově přátele školy. Tahle akce běží již třetím rokem, jedna z prvních večeří byla oblíbená svatomartinská husa. Od té doby se tato událost stala velice populární a zůstala stálicí na programu akcí, které ve škole pravidelně pořádáme. Tahle událost má za úkol nejen stmelovat lidi z okolí, ale také přiblížit práci naší kuchyně rodičům, kteří si mohou udělat představu, jak se o děti v jídelně pečlivě staráme.

Na přípravách a chodu večeře se kromě personálu školní kuchyně účastní děti z vyšších ročníků. Dekorují květinami jídelnu, zakládají na stoly příbory a celkově připravují prostor tak, aby se zde návštěvníci cítili co nejlépe. Děti se učí také hosty obsloužit podobně tak, jak je tomu v pravé restauraci. Nejdříve hosty po příchodu usadí na jimi vybrané místo a celou dobu mají na starost svoje stoly, o které se starají. Postupně přináší nápoje, předkrm, hlavní chod a jejich práce končí po sklízení nádobí ze stolu po dezertu. Nechybí slušný oděv a pěkné vystupování. To vše navazuje na společenskou výchovu, které se děti také během školního roku ve škole učí v tematických dnech.

Byla to opět krásná akce, jsem velice potěšen, že se nám opět podařilo školní jídelnu přeměnit v útulnou restauraci. Všem děkujeme za účast  budeme se na vás opět těšit.

P.K.

Srnčí guláš Fotka 1
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 2
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 3
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 4
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 5
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 6
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 7
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 8
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 9
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 10
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 11
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 12
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 13
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 14
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 15
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 16
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 17
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 18
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 19
Srnčí guláš
Srnčí guláš Fotka 20
Srnčí guláš

Poslední večeře školního roku

Ve školní jídelně nedávno opět proběhla dlouho plánovaná večeře. Touto cestou posílám pár fotografií. Velice bych chtěl poděkovat hostům za návštěvu, personálu kuchyně a školy za pomoc. Také dětem, které se opět bravurně zhostily obsluhy našich hostů patří velké bravo. Uvidíme se nejspíše v listopadu, při tradiční svatomartinské huse.
 
Pěkné prázdniny Petr Klíma
Poslední večeře  Fotka 1
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 2
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 3
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 4
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 5
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 6
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 7
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 8
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 9
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 10
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 11
Poslední večeře
Poslední večeře  Fotka 12
Poslední večeře

Kančí hody 2024

Kančí hody jsou za námi, opět velice vyvedená společenská akce, jejímž cílem je především spojovat komunitu Hanspaulky a přátele školy. Novinkou večera byla myšlenka pana ředitele zapojit dětí osmých tříd, které se v rámci společenské výuky ujaly obsluhy hostů, což akci opět posunulo o level výše. Všechny děti se s tímto úkolem zdatně popraly, odměnou jim byla ochutnávka jídel z kančího menu. A co že se tedy servírovalo?
 
Petrželová polévka se sušenými rajčaty, kančí kýta v šípkové omáčce s karlovarským knedlíkem a cheesecake s malinovým přelivem a karamelizovanou hruškou. Opět děkuji především personálu jídelny, který se dobrovolně této akce pravidelně účastní, panu Steinerovi (Hanspaulské stavitelství s.r.o.) za sponzorské pivo a nealko, panu řediteli a dětem za součinnost při tvorbě plakátu + propagaci a řadě dalších, jež přidali ruku při úklidu a zdobení jídelny.
 
Budeme se opět těšit na milé hosty v naší jídelně.
šéfkuchař Petr Klíma
Kančí hody Fotka 1
Kančí hody
Kančí hody Fotka 2
Kančí hody
Kančí hody Fotka 3
Kančí hody
Kančí hody Fotka 4
Kančí hody
Kančí hody Fotka 5
Kančí hody
Kančí hody Fotka 6
Kančí hody
Kančí hody Fotka 7
Kančí hody
Kančí hody Fotka 8
Kančí hody
Kančí hody Fotka 9
Kančí hody
Kančí hody Fotka 10
Kančí hody
Kančí hody Fotka 11
Kančí hody
Kančí hody Fotka 12
Kančí hody

Svatomartinská husa 2023

Ve středu 8. 11. proběhla ve školní jídelně dlouho plánovaná událost, kterou uspořádala pro rodiče, učitele a přátele školy naše školní jídelna.
 
Jako předkrm bylo možné ochutnat jemný smetanový krém z pečeného celeru a česneku. Dozlatova upečenému husímu stehnu opět dělali společnost dva druhy zelí, bílé a červené, příloha byly bramborové špalíčky se smaženou cibulkou. Jako dezert jsme pro tentokrát zvolili dva druhy rolád, první na způsob švarcvaldského dortu s višněmi a čokoládovou ganáží, druhá roláda byla z bílého korpusu s meruňkovou marmeládou a tvarohem. Oba moučníky nás stály hodně úsilí, avšak chutnaly báječně. Otázka je, jestli bylo opět možné takové menu vůbec sníst? :-)

Touto cestou bych velice rád poděkoval za úsilí celému kolektivu školní kuchyně, za pomoc při uskutečnění již druhého ročníku svatomartinské večeře ve školní jídelně. Mimo to také díky učitelům za pomoc s výzdobou, s propagací, dětem za tvorbu plakátů a také panu Steinerovi, jenž zdarma věnovali soudek nepasterizovaného piva, bez kterého by to nebylo ono. Všichni si jídlo moc pochvalovali, což je nakonec ta nejlepší odměna.
 
Děkujeme všem za účast a těšíme se na další akci, nechte se překvapit, co dobrého vám opět připravíme, nějaký nápad už se rodí.
 
S pozdravem šéfkuchař Petr Klíma

Svatomartinská husa 2022

Minulý týden jsme ve večerních hodinách přivítali v jídelně školy hosty z řad rodičů, přátel školy a kantorů, abychom jim s kolektivem školní kuchyně připravili menu k přicházejícímu svátku svatého Martina.
 
Nápad uspořádat společnou večeři vzešel z mojí hlavy, ale nemohu říct že jen mojí zásluhou se mohla tato akce konat. Kvalitní husí stehno a další suroviny za pokud možno únosnou cenu mi pomohl obstarat hospodář školy Martin, k ruce kuchyni mi byly také kolegyně kuchařky z našeho kolektivu. O reorganizaci a výzdobu jídelny se postaraly některé paní učitelky s dětmi, také paní ředitelka školy přidala ruku k dílu, obstarala veškeré nápoje a také pomohla při výdeji k plynulému odbavení hostů. Bez těchto všech dobrovolníků by určitě nebyla večeře tak vydařená, celá akce proběhla velice komorně a přátelsky, za mě krásný příklad jak propojovat mosty mezi rodiči, sousedy a celým kolektivem školy. Svatomartinská večeře splnila nadmíru moje očekávání a nároky, dle ohlasu prý chutnalo i vám. 
 
A co že bylo součástí svatomartinského menu? Jako polévku jsme zvolili kaldoun, což je silný zahušťovaný drůbeží vývar se zeleninou a nudlemi, k téměř rozpadají se huse bylo jak bílé tak i červeném zelí s červeným vínem a badyánem, domácí houskový a bramborový knedlík. Jakou moučník sloužil můj osvědčený recept na kokosovou panna cottu s chia malinovým přelivem a hořkou čokoládou, krásně vypadající miska, skvostně vyšperkovala toto vydatné menu.
 
A nebyla by to pravá husa, kdybychom neměli dobře vychlazené pivo, a to dokonce přímo od čepu, to nám zdarma daroval jeden z rodičů, což bylo vážně krásné gesto, nechybělo i pivo nealkoholické či multivitaminový nápoj s čerstvým ovocem.
 
Už se těším, až zase něco podobného v jídelně naplánujeme, vy buďte ve střehu a my se  budeme se těšit na opětovné setkání s vámi.
S pozdravem šéfkuchař Petr Klíma
Svatomartinská husa Fotka 1
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 2
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 3
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 4
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 5
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 6
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 7
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 8
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 9
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 10
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa Fotka 11
Svatomartinská husa

První měsíc v ZŠ

První měsíc úspěšně za námi….

rád bych se s Vámi opět zpětně podělil o tom, co se za uplynulých pár týdnů připravovalo pro naše děti ve školní jídelně. Nechci však, aby to vypadalo, že se chci chlubit cizím peřím, jídelna má nespočet osvědčeně zabydlených jídel, které se tu několik let pravidelně připravují. Převážně pokrmy z masa zde byly až na malé výjimky dostatečně dobré, takže jsem u nich nepožadoval radikální změny. Na ty však také dohlížím a snažím se vychytávat mouchy, nebojte se. 

Řeč bude převážně o jídlech zeleninových, to je moje oblíbená parketa. Právě výběr druhého jídla, který by měl být pokud možno vegetariánský, trochu pokulhával v kreativnosti a kvalitě. A proto jsem se rozhodl Vám přiblížit několik vybraných jídel, které se na jídelníčku objevily.

Tak třeba špenátové lasagne, hodně podobné klasice, na které se asi nedá moc pokazit. Omáčka ze špenátu na lasagne nesmí být příliš hustá, těstoviny si tekutinu pěkně nasáknou. Do lasagní nedávám bešamel, už samotné těstoviny obsahují dost mouky, také spousta tuku nebo másla není úplně to, co děti musí ve velké míře jíst. Navrch trochu smetany a sýr, za mě dostatečně syté a na druhou stranu jednoduché. 

Také pseudoobiloviny, jako jsou jáhly, pohanka či quinoa, ve školním jídelníčku výhledově chybět nebudou. Právě prvně zmiňované jáhly neboli proso, jsem také první týden po prázdninách připravil. Jídlo mělo indický nádech, avšak ne nic extrémně ostrého. Vše smíchané jako rizoto, s květákem, mrkvičkou, krásně vypadající černou čočkou, pažitkou a kokosovým mlékem. Co dodat, opět něco jiného pro určitou základnu strávníků. 

V bubenečské restauraci Country life, kde jsem dříve působil, byla vyhlášeným pokrmem pečená kořenová zelenina a brambory, toho času s domácí sojanézou (něco na způsob majonézy, avšak bez vajec). Já k jídlu udělal dresing ze zakysané smetany s česnekem a pažitkou. Na zeleninu, tedy řepu, používám rozmarýn, na celer provensálské bylinky s mletým římským kmínem, na mrkev tymián, vše sušené. Spolu s olejem a solí peču odděleně (řepa a mrkev trvá déle než třeba celer, následně vše smíchám dohromady). Na brambory používám rozmarýn, granulovaný česnek, drcený kmín, olej a sůl, vše peču v troubě na 175°C.  Jídlo není nijak extrémně výživné, avšak je krásně barevné a plné sezonní zeleniny. Já taková jídla miluji, z mého pohledu není vždy nutné do jídla přidávat navíc bílkoviny, ty se dají dohnat i v jiném jídle během dne. Takže toto jídlo bezpochyby naplánuji dětem znovu. 

Jeden den se krájela spousta cuket, paprik, červené cibule a lilků. Takovou zeleninu s bylinkami také zvlášť peču, poté se přidávají do rajčatové omáčky, s těstovinami, čerstvou bazalkou a sýrem, zajímá varianta ke klasickým boloňským špagetám. Odvážil jsem se přidat i barevné olivy, které bývaly v minulosti ožehavým tématem některých z rodičů, nikdo si nestěžoval, tak snad dobrý. :-)

Na fotkách, které přikládám, lze vidět i třeba celestýnské nudle do vývaru, které se krájí z palačinek, takových se vždy dělá pár stovek. Také všemi dětmi i bohužel mnou milované buchtičky s krémem. A nebo kapustové karbanátky z čerstvé kapusty, či knedlíky s přidaným listovým špenátem. Taktéž jsme vařili dýní hokkaido nastavovanou bramborovou kaši. Vše poctivá ruční výroba, žádné polotovary, na tomto je tato jídelna odedávna založena, což i já samozřejmě kvituji a jsem mile překvapen.

Příležitostně připravuji sójové maso, na což mám svůj osvědčený grif, aby bylo maso výraznější a zachutnalo i těm, kdo vegetariánská jídla moc nemusí. Po uvaření v zeleninovém vývaru sojové maso vyždímám, namarinuji v oleji, sojové omáčce a česneku s kořením, poté upeču v troubě dozlatova, následně přidávám do určité omáčky, jako je třeba znojemská, ala´ španělský ptáček, na houbách, do guláše atd. Takto má maso lepší chuť a nechutná jako houbička na mytí nádobí. Takže za mě, sojové maso ano, ale ne příliš často.  

Mou vekou oblibou jsou zapékaná jídla, i taková jídla zde připravujeme. Zapékali jsme dýni s bramborem, vejci a bylinkami, to byl recept, který jsem jedl poprvé, za mě dobré.  V minulém týdnu jsem si také pohrál se zapékanými bramborami s celerem a rajčaty. Před koncem jsem zalil pokrm smetanou s česnekem a sekanými čerstvými bylinkami, také posypal balkánským sýrem, celé dozlatova zapečené. Právě nově zvolený sýr byl můj nečekaný nápad, který se náramně osvědčil, inspiraci jsem ze zkušenosti nalezl v řecké musace. 

Saláty jsou také součásti jídelníčku, ovocné i zeleninové. Ovocné se snažíme dělat jak jen to je možné z čerstvých sezonních plodů, zálivka je častokrát z citronů a slazená medem. U zeleniny jsme se nyní zaměřili na nové zálivky, bez kterých ztrácí salát svou jiskru. Mám v oblibě francouzský dresing, v němž je mimo jiné i hořčice, vinný ocet med a česnek. Také olivový olej díky lepšímu rozpočtu v salátu díkybohu nechybí. Vyzkoušel jsem také salát z upečené zeleniny, poprvé byl z celeru s čerstvými bylinkami , které mám také, jak jsem byl zvyklý, více k dispozici. A šopák zde nesměl chybět, ten se tu však dělal i dříve, zde jsem také použil čerstvý tymián a petrželku, prostě jen trochu více fantazie a vybočení ze stereotypu. 

Polévky v kuchyni zažívají taktéž jistou renesanci, rád zeleninou do polévky upeču pro zvýraznění chuť, ale k těm vám napíši podrobněji třeba příště, do konce školního roku času dost. 

Všechny tyto pokrmy jsem Vám, milí rodičové, nyní popsal také z toho důvodu, abyste děti pří výběru jídel více motivovali ke zkoušení nových zeleninových jídel. Takovou zkušenost nyní monitoruji u starších ročníků, které vidím na druhém jídle mnohem častěji než u jídel masových. Postupem se taková jídla budou opakovat a strávníci sami budou vědět, co jim chutnalo a co ne. Také mohou za námi sami přijít a dát nám zpětnou vazbu na jakékoliv jídlo. Vím, že každé dítě má rádo něco jiného a všem se stoprocentně nezavděčíme, ale bude v naší snaze udržet pestrost. 

Klidně mě můžete s jakýmikoliv dotazy kontaktovat na emailu petr.klima@zshanspaulka.cz  Za mě je komunikace s Vámi také důležitá, společně se určitě dobereme ke spokojenosti všech ostatních. 

S pozdravem Petr Klíma

Týden jazyků

V minulém týdnu na naší škole proběhl Týden jazyků, do kterého se mimo kantorů a žáků zapojil i personál školní jídelny. S hospodářem Martinem jsme po dlouhé poradě a tápání v dalekých krajích vytvořili menu, které bych vám rád nyní trochu více přiblížil. 

V pondělí jsme týden odstartovali ukrajinskou kuchyní, polévka nemohla být jiná něž super hustý boršč plný masa. První hlavní chod bylo kyjevské kuře, prsíčko plněné bylinkovým máslem, nasekaná petrželka a sušený estragon maso pěkně provoněly, s bramborem a pařenými zelenými fazolkami za mě dobrá volba. Na dvojku jsme zvolili poměrně jednoduché jídlo pod názvem zeleninový plof, na Středním východě často nazývaný pilaf. Jednodušeji však řečeno rizoto, které se připravuje i v sousedních zemích Ukrajiny, každý region má vždy trochu jinou verzi většinou s masem, my jsme zvolili bezmasou. 

V úterý jsme se vrhli na kuchyni skotskou, polévka byla nadmíru zajímavá, smetanová bramborová polévka s uzenými rybami, sleděm a lososem, přesným názvem culled skin, s trochou pažitky lahodná a provoněná polévka. Hlavním pokrmy byl porridge, u nás známý jako ovesná kaše. Originál je naslano, u nás byl nasladko, s lesním ovocem, sypaný praženými ořechy a politý medem. Na dvojce bylo jídlo pro naše končiny poněkud zvláštní, pokrm, který je tvořen z jehněčích vnitřností, masa, krve a loje, tak toto je tradiční skotský haggis. My jsme museli v tomto případě trochu improvizovat, jehněčí jsme nesehnali, tak jsme zvolili vepřové. Následně uvařené a umleté maso, krupky a cibulka na sádle vytvořilo jídlo dosti podobné naší jitrnici, příloha bramborová kaše. 

Středa byla dle ohlasu dětí a kantorů nejúspěšnější, vše ve znamení havajské kuchyně, což byl trochu oříšek, horko těžko jsme hledali něco vážně originálního, kuchyně je dost ovlivněná Asií. Polévka byla kuřecí se zeleninou, šunkou, bylinkami s méně známými nudlemi udon, prostě asijská nudlová polévka. Na jedničce bylo glazované kuře shoyu. Marináda, ve které jsme kuře naložili se skládala ze sójové omáčky, zázvoru, mleté papriky, sezamového oleje, pepře a česneku. Vše dozlatova upečené, ze šťávy jsme udělali skvělý přeliv, kterým se přelévala výborná jasmínová rýže, děti mlaskaly blahem, s jarní cibulkou krásné jídlo i pro oko. Druhé jídlo tradičním názvem hawaiian macaroni salad, byl salát z drobných kolínek, čerstvě nastrouhané mrkve a majonézy, salát jsme také obohatili malými, na másle orestovanými krevetkami.

Argentinská kuchyně, to byla čtvrteční výzva, jídla bohatá na hovězí maso, rajčata, papriky, čerstvé bylinky a ostré chutě, ty jsme si však museli kvůli malým dětem odmyslet.  Polévka tomatikan byla rajská polévka s paprikami a bylinkami, nebyla by to argentinské kuchyně bez červených fazolí, ty v polévce byly také. Carbonada criolla bylo hlavní jídlo, husté a bohaté jídlo z dušeného hovězího, upečených paprik, s bramborami, dýní a baby kukuřičkami, takové jídlo ani nepotřebovalo žádnou přílohu. Na dvojce by salát z kukuřičných polentových kostiček s čerstvou zeleninou, přelité omáčkou chimichuri. Tato výrazná omáčka byla z čerstvé petržele a koriandru, vše rozmixované s česnekem, olivovým olejem a solí, velice zajímavá marináda, která je taktéž v Argentině používaná na hovězí steaky. 

Pátku opět zavelela Asie, učitelé a některé děti nás navštívili v jídelně v japonských oblecích s hůlkami ve vlasech, paním učitelkám to vážně moc slušelo. Miso polévka je klasický silný vývar s fermentovanou miso pastou, mořskými řasami, zeleninou a tofu, velice zdravá a chutná polévka. Hlavní jídlo bylo buta shogayaki, zprudka orestovaná vepřová krkovice (originál z bůčku) se zelím a mungo klíčky, jídlo podávané s rýži sypané praženým černým sezamem. Na dvojce byly restované nudle ze zeleninou, tofu a avokádem, navrch opět sezam, tentokrát bílý. Tento den jsem si vážně užil, asijská jídla mám moc rád, hlavně množství používané zeleniny a čerstvých bylin. 

Tenhle neobvyklý týden byl pro nás mnohem organizačně náročnější než obvykle, častokrát jsme jisté jídlo nikdy nedělali, suroviny byly exotické a ne příliš známé, každopádně to byla náramná výzva, což mi není cizí. Už to, že pracuji ve školní jídelně teprve krátce, bylo lákavé. Děkuji celému kolektivu kuchyně za usilovnou práci a trpělivost. Také díky dětem, které se postarali o krásné vlaječky se slogany na jídelní stoly. Nyní zbývá se jen těšit, že něco podobného zažijeme i v příštím roce. 

Zdraví šefkuchař Petr Klíma

Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 1
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 2
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 3
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 4
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 5
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 6
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 7
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 8
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 9
Týden jazyků ve školní jídelně
Týden jazyků ve školní jídelně Fotka 10
Týden jazyků ve školní jídelně
Copyright MediaSolution 2020